Význam vitamínu K2
Vitamín K2
Je to vitamín, o kterém se toho zatím moc neví, ale je již dokázané, že je zásadně důležitý pro zdravé kosti, prevenci rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění. Je to vitamín rozpustný v tucích, K1 je běžně dostupný v listové zelenině ( podporuje srážení krve), ale K2 je většinou z živočišných potravin ( mléko a máslo, ale pouze od zvířat přirozeně krmených trávou). Dále je obsažen v kysaném zelí.
K2 vytvářejí ve zdravém střevním prostředí bakterie.
Nejdůležitější funkcí vitamínu K2 je zajištění pohybu vápníku v organismu - podporuje ukládání v kostech a zubech a odstraňuje vápník z míst, kde není žádoucí, jakou jsou cévy. Kromě toho také aktivuje bílkoviny kontrolující růst buněk, a tím nás chrání před vznikem nádorů.
Nedostatek způsobuje:
- osteoporózu - řídnutí kostí
- špatné zabudování vápníku do kostí a kornatění tepen
- zvýšení LDL cholesterolu
- bolesti hlavy, zad, kloubů a svalů
- opakované záněty
- velkou únavu až malátnost
Tento vitamín K2 je obsažen v našem zcela unikátním " zlatém" oleji, který je zatím velmi opomíjený mezi lidmi.