Červená fermentovaná rýže
Dnes bych vám chtěla popsat skvělou součást našeho ProCholterolu - červená fermentovaná rýže
Červená fermentovaná rýže nebo-li AN-KAK
Červená fermentovaná rýže je látka, která je v tradičních východních medicínách používána po staletí pro udržení zdravého metabolismu a cévního systému.
Červená rýže sama o sobě je významným zdrojem vlákniny, antioxidantů, vitamínů B a nenasycených mastných kyselin.
Extrakt se získává její fermentací za pomoci kvasinek Monascus purpureus, stává se tak přirozeným zdrojem látek zvaných monakoliny.
Velmi zjednodušeně by se dalo říci, že monakoliny jsou takové přírodní statiny (léky na cholesterol).
Tato potravina přináší lidskému organismu řadu benefitů především pro svůj vysoký obsah antioxidantů.
Při užívání červené rýže je potřeba doplnit také koenzym Q10, který maximálně podpoří účinek na lidský organismus. Doporučujeme užívat společně s omega3.
A jaké jsou tedy účinky červené fermentované rýže?
Snižuje hladinu cholesterolu
Červená fermentovaná rýže obsahuje monakolin K, známý také jako lovastatin, který snižuje hladinu cholesterolu a snižuje riziko srdečního infarktu, mrtvice a aterosklerózy. Je prokázáno, že denní příjem přírodního monakolinu K přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu, snižuje špatný LDL cholesterol, a naopak zvyšuje dobrý HDL cholesterol.
Zlepšuje funkce srdce
Snížením hladiny cholesterolu můžete vyvážit krevní tlak a eliminovat zbytečné namáhání kardiovaskulárního systému. To může vést ke snížení rizika kardiovaskulárních chorob.
Prevence proti rakovině
Tato forma rýže byla spojena se snížením hladiny triglyceridů, které jsou spojovány se snížením rizika tohoto onemocnění. Výzkumy však stále pokračují, přesto první výsledky tento fakt spíše potvrzují, než vyvracejí.
Eliminuje záněty
Statinové sloučeniny, které se nacházejí v těchto doplňcích stravy, nejenže snižují hladinu cholesterolu, ale také eliminují zánětlivé reakce a posilují imunitní systém. Tím napomáhají předcházet chronickým onemocněním a snižují riziko častých infekcí.
Zlepšuje hustotu kostí
Existuje korelace mezi konzumací červené fermentované rýže a úrovní kostní hustoty. Díky těmto účinkům posílí kosti a preventivně působí před vznikem osteoporózy.
Snižuje riziko vzniku metabolického syndromu
Metabolický syndrom postihuje lidi po celém světě a jedná se často o komplexní stav, který zahrnuje diabetes, vysoký krevní tlak, obezitu a vysoký cholesterol. Výzkum prokázal, že červená fermentovaná rýže je schopna předcházet a zabránit některým z klíčových rizikových faktorů tohoto syndromu.